بسم الله الرحمن الرحیم
دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ العربیة

جلسه دفاعیه رساله دکتری با عنوان «تحلیل تاریخی همسان­ پنداری یهود و تشیع»

جلسه دفاعیه رساله دکتری با عنوان «تحلیل تاریخی همسان­ پنداری یهود و تشیع» برگزار شد.

دفاع از رساله دکتری با عنوان «تحلیل تاریخی همسان­پنداری یهود و تشیع» توسط دانشجو علی جدیدبناب در ۳۰ اردیبهشت ساعت ۳۰ : ۱۴ در محل سالن جلسات دانشگاه مذاهب اسلامی برگزار گردید.

استاد راهنما: دکتر نعمت الله صفری فروشانی (عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه)

استاد مشاور: دکتر عبدالله فرهی (عضو هیئت علمی دانشگاه مذاهب اسلامی و مدیرگروه تاریخ اسلام)

استاد داور اول: دکتر سعید طاووسی مسرور (عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی)

استاد داور دوم: دکتر مصطفی صادقی (عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی)

استاد داور سوم: دکتر حمیدرضا مطهری (عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی و رئیس پژوهشکده تاریخ)

شروع جلسه مزین به تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید توسط حجهالاسلام علی جدیدبناب بود. سپس جناب آقای دکتر صفری استاد محترم راهنما، به گزارش اجمالی از شکل گیری موضوع رساله پرداخت و به سوابق یهودپژوهی و صهیونیسم‌پژوهی نویسنده رساله اشاره نمود که گویای علاقه شدید دانشجو به موضوع رساله بوده است. در ادامه آقای جدیدبناب به دفاع از رساله خویش پرداخت و ضمن اشاره اجمالی به چکیده، بر اساس سؤالات و فرضیه­های پژوهش، به معرفی فصول پرداخت که فصل اول: کلیات و مفهوم شناسی، فصل دوم: گونه­شناسی همسان­پنداری یهود و تشیع، فصل سوم: مؤلفه­های همسان­پنداری یهود و تشیع، فصل چهارم: همگامی­های شیعی طرح اتهام مشابهت یهود با تشیع، فصل پنجم: نقد و تحلیل همسان­پنداری یهود و تشیع و در نهایت نتیجه­گیری و بیان دستاوردهای پژوهش بوده است. حجت الاسلام جدیدبناب پس معرفی و توضیح اجمالی نسبت به فصول رساله، به بیان یافته­ها و دستاورهای رساله در قالب پرده‌نگار (پاورپوینت) پرداخت که از جمله دستاورها می­توان به موارد ذیل اشاره نمود:

در واکاوی گونه شناسی همسان­پنداری یهود و تشیع، گونه­های هفت­گانه عبارتند از: محدثان، مورخان، فرقه­نویسان، سلفیه، وهابیت، مستشرقان و عرب­گرایان. شعبی(م ۱۰۳-۱۱۰ق) از شخصیت­های حدیث­گرا در قرن اول و دوم بوده است. در قرن چهارم نیز ابوبکر الخلال(م۳۱۱ق) متاثر از شعبی بوده و در نهایت سردمدار سلفیه، ابن تیمیه وامدار روایات شعبی و ابوبکر الخلال بوده و اغلب مستندات خویش را بر پایه روایات شعبی بنا نهاده است. گونه مورخان، بیشترین تأثیرگذاری از جانب سیف بن عمر(م۱۷۰-۲۰۰ق) بوده است که وی اشتهار به جعل روایات ساختگی و افسانه­ای دارد که از جمله آنها ظهور شخصیت ساختگی عبدالله بن سبأ مدیون پردازش ذهنی و تخیلی سیف بن بن عمر بوده است. بر همین اساس عمده روایات تاریخ طبری هم که شائبه­ی همسان­پنداری در آنها دیده می­شود، بی­تردید همه از روایات سیف بن عمر برگرفته شده است.

گونه فرقه­شناسان نیز اعم از عالمان شیعه و اهل سنت، به بیان مطالب مهمی پرداخته­اند که از لابلای آنها یکی از مطالب برجسته و قابل توجه، جریان ساختگی عبدالله بن سبأ بوده است که تعداد قابل توجهی از فرقه­نویسان به بیان آن پرداخته­اند که یکی از مصادیق عینی مطرح در همسان­پنداری یهود و تشیع بوده است. آنچه که سبب برجستگی جریان عبدالله بن سبأ در همسان­پنداری می­شود اولا اینکه هم در دین یهود سهم داشته و هم بعدها به تشیع گرویده است و عملا نوعی همسانی را به همراه دارد. ثانیا طبق دیدگاه برخی از اندیشمندان، عبدالله بن سبأ شخصیتی ساختگی است که مطابق با شخصیت مطرح و معروف شیعی به نام عمار یاسر بوده و با شهادت عمار، دیگر اثری از وی در تاریخ مشهود نیست؛ بنابراین وضع و جعل شخصیت عبدالله بن سبأ کاملا هدفمند و در جهت تقویت همسان سازی یهود و تشیع بوده است.

بی­تردید می­توان گفت که بیشترین نقش در تقویت همسان­پنداری یهود و تشیع را دو گونه سلفیت و وهابیت داشته­اند که سردمداران اصلی آن نیز ابن تیمیه از قرن هفتم و محمد بن وهابیت از قرن یازدهم بوده است که ابتدا توسط ابن تیمیه و شاگردانش ابن قیم جوزی و ابن کثیر و در ادامه توسط محمد بن عبدالوهاب و طرفدارانش با حمایت آل سعود استمرار یافته است و هدف عمده­ی آنان مانع شدن از معرفی واقعی شیعه بوده و می­خواستند بر اساس جعلیات صورت گرفته که آنان نیز از روایات شعبی و سیف بن عمر کمک می­گرفتند، شیعه را تخریب نمایند.

مستشرقان نیز از گونه­های همسان­پنداری یهود و تشیع هستند که در زمینه­های مختلف ورود داشتند که یکی از مصادیق مهم، عبدالله بن سبأ بوده که در کل به دو دسته تقسیم شده یا قائل به وجود ابن سبأ بودند یا تردید در وجود وی داشتند و وجود وی را موهومی می­دانستند که این دسته دوم هم کم نبودند و تعداد زیادی از مستشرقان را شامل می­شد همان طور که در بین مسلمانان هم از اعم شیعه و اهل سنت طرفدارانی داشته است. گونه دیگری از همسان­پنداری یهود و تشیع، عرب­گرایان هستند که طیفی از اندیشمندان عرب دارای اندیشه پان عربیسمی بوده و در این راستا، در زمینه همسان پنداری یهود و تشیع با گونه های مختلف دیگری همفکری داشتند که از جمله آنها احمد امین مصری بوده است که چه بسا امروز گروهی از وهابیت متاثر از اندیشه­های وی بوده­اند.

تاثیر روایات منتسب به شعبی(م ۱۰۳-۱۱۰ق)، در ادعاها و آثار ابن تیمیه(۶۶۱-۷۲۸ق)، محمد بن عبد الوهاب (م۱۱۱۵-۱۲۰۶ق) و روایات تاریخی سیف بن عمر(م۱۷۰-۲۰۰ق) در تاریخ الرسل و الملوک طبری در گونه­های مختلف همسان­پنداری و تقویت مولفه­های همسان­پنداری یهود و تشیع کاملاً مشهود است. دستیابی به گونه­های اتهام زنندگان به همسانی یهود و تشیع در قالب محدثان(شعبی و ابوبکر الخلال(م۳۱۱ق))، فرقه­شناسان(ملطی(م ۳۷۷ق)، عبدالقاهر بغدادی(م ۴۲۹ق.) و ابن حزم الاندلسی)، عرب­گرایان(احمد امین مصری(۱۸۸۶–۱۹۵۴) و …)، مستشرقان اعم از طرفداران وجود واقعی و موهومی عبدالله بن سبأ، سلفیه(ابن تیمیه، ابن قیم جوزی و ابن کثیر) و وهابیت(محمد بن عبد الوهاب و طرفدارانش) از ثمرات این تحقیق است. اولین و تاثیرگذارترین فرد در محدثان، سلفیه و وهابیت، روایات شعبی بوده که بعد از وی در کتاب السنه ابوبکر الخلال(م۳۱۱ق) هم به موارد همسان­پنداری یهود و شیعه در جهت تایید روایات شعبی دامن زده شده است. همچنین اولین و تاثیرگذارترین فرد در گونه مورخان، روایات سیف بن عمر(م۱۷۰-۲۰۰ق) بوده که توسط طبری در تاریخ الرسل و الملوک طبری نقل شده و بقیه همه از تاریخ الرسل و الملوک طبری روایت کرده­اند.

مصادیق همسان­پنداری یهود و تشیع در عرصه شخصیت­ها، عقاید و احکام بررسی شده، گویای این واقعیت است که برخی از موارد ربطی به همسانی ندارد و جزء باورها و اعتقادات ادیان آسمانی اسلام و یهود بوده است. برخی از آنها کاملاً افتراء بوده و اصلا در دین یهود یا اسلام خاصه شیعه وجود خارجی نداشته است. برخی موارد هم اگر در هر دو دین بوده، ارتباطی به تشابه و تاثیرپذیری یکی از دیگری نداشته، بلکه چون همه ادیان منشأ واحد و خدای واحدند، بی تردید دارای مبدأ و مقصد واحدی بوده و برخی از مشترکات در ادیان آسمانی امری طبیعی است.

بررسی چرایی همسان­پنداری یهود و تشیع، در قالب گونه شناسی در پنج گروه عمده سلفیه، وهابیت، فرقه شناسان، مستشرقان و عرب­گرایان (پان­عربیسم) بیانگر این واقعیت بوده است که چه بسا طرفداران همسان­پنداری به دنبال اهدافی خاص از جمله ضربه زدن به دین، ایجاد تفرقه بین ادیان آسمانی و فرق اسلامی، تخریب شیعه و ارائه صورت غیرواقعی از شیعه برای نیل به اهداف و مقاصد خویش بوده است. مواردی از همسان­پنداری از جمله: صفورا (همسر حضرت موسی) و عایشه(همسر پیامبر خاتم)، دوازده نقیب، حسن و حسین و شبر و شبیر، جانشینی یوشع بن نون و حضرت علی(علیه­السلام)، رجعت، ردالشمس، نماز و تحریف از جانب خود شیعیان دامن زده شده است و چه بسا احتمال دخالت و ورود یهود نیز در چنین مواردی وجود داشته باشد.

تحلیل و بررسی گونه شناسانه اتهامات همسانی یهود و تشیع در قالب محدثان، مورخان، فرقه نویسان، عرب­گرایان، سلفیه، وهابیت و نقد افترائات و اتهامات آنها خاصه ابن­تیمیه و محمد بن عبدالوهاب(م۱۱۱۵-۱۲۰۶ق) در زمینه همسان­پنداری یهود و تشیع حائز اهمیت بوده و تردیدی در تاثیرپذیری گونه­های مختلف همسان­پنداری از روایات شعبی(م ۱۰۳-۱۱۰ق) و سیف بن عمر(م۱۷۰-۲۰۰ق) نیست. همچنین تاثیرپذیری گونه­های مختلف همسان­پنداری از منابع و دیدگاههای اهل سنت نیز کاملاً مشهود بوده است. از طرفی عدم تاثیرپذیری لازم گونه­های مختلف همسان­پنداری از اندیشه­های عالمان شیعی به دلیل تبلیغات شدید منفی علیه شیعه و در محجوریت و اقلیت قرار گرفتن تشیع نیز در ایجاد و تقویت برخی از موارد همسان­پنداری بی­تاثیر نبوده است. آخرین یافته پژوهش هم تحلیل و نقد همسان­پنداری یهود و تشیع به صورت روشمند در سه محور نقد روشی، نقد استنادی و نقد محتوایی بوده است که نتایجی را در پی داشته است.

برونداد این پژوهش در عرصه روشی، به شیوه صحیحی عمل نکرده و به روش نقلی محض اکتفا نموده­اند. در عرصه استنادی، مستندات اعم از روایات شعبی، روایات سیف، تاریخ الرسل و الملوک طبری از وثاقت و اتقان لازم برخوردار نبوده است. در عرصه محتوایی نیز، گونه­های مختلف اتهام زنندگان به محتوای تاریخ الرسل و الملوک طبری، کتاب السنه ابوبکر الخلال(م۳۱۱ق) و در ادامه به آثار ابن تیمیه و شاگردانش اکتفا نموده­اند که آنها هم از روایات شعبی و سیف بن عمر بهره برده­اند که ضعف آنها از منظر علمای شیعه و اهل سنت خاصه رجالیون اثبات گردیده است.

پس از بیان دستاوردها، به ارائه گزارش اجمالی اصلاحات صورت گرفته نسبت به ایرادات بیان شده توسط داوران محترم پرداخته شد که در جدول­های جداگانه نسبت به هر داور و با رنگ مشخص در قالب پاورپوینت تدوین گردیده بود.

پس از اتمام دفاع دانشجو، داور سوم جناب حجت الاسلام دکتر مطهری به ایراد سخن و داوری پرداخته و به برخی از عناوین فصول از جمله فصل چهارم ایراد گرفت که توسط استاد راهنما جواب داده شد و نیز برخی از ایرادات ساختاری نسبت به پاورقی­ها و فهرست منابع را بیان کرد که توسط دانشجو در دفاع از آن به رعایت آئین نگارش دانشگاه توجه داده شد. همچنین برخی مطالب دیگری مطرح گردید که اختلاف نظر بین اساتید محترم داور، راهنما و مشاور بود. داور دوم جناب حجت الاسلام دکتر مصطفی صادقی نیز ضمن ابراز قدردانی نسبت به اصلاحات ارائه شده در مرحله پیش‌دفاع، بیان داشت که برخی از اصلاحات صورت نگرفته که توسط دانشجو، جواب اجمالی ارائه شد. سپس داور سوم جناب دکتر طاووسی نیز از تلاش و پیگیری­های مجدانه دانشجو تمجید نموده و از اصلاحات صورت گرفته ابراز رضایت نموده و نیز به دفاع از عنوان فصل چهارم که توسط داور سوم صورت گرفته بود، پرداخت. سپس استاد محترم مشاور جناب آقای دکتر فرهی، ضمن خیر مقدم و قدردانی از حضور اساتید و حاضرین در جلسه دفاعیه رساله دکتری، به اصلاح برخی از ایرادات ساختاری و نیز ترجمه انگلیسی چکیده توجه داد. پس از پایان نکات ارزنده اساتید محترم مشاور و داور، در حد چند دقیقه توسط دانشجو، به جواب برخی از ایرادات بیان شده توسط داوران پرداخته شد و در نهایت استاد محترم راهنما جناب آقای دکتر صفری، ضمن تشکر وافر از مطالب ارزنده اساتید محترم، به دفاع از ایرادات صورت گرفته توسط داور سوم پرداخت.

در نهایت اساتید محترم راهنما، مشاور و داوران وارد شور شدند و رساله دکتری آقای علی جدیدبناب با عنوان «تحلیل تاریخی همسان­پنداری یهود و تشیع» با نمره ۱۹/۲۵ و با امتیاز عالی پذیرفته شد که با تشویق حاضرین مواجه گردید و پس از عکس­های یادگاری و پذیرایی از حضار محترم، جلسه دفاعیه پایان یافت.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۸ مهر ۱۴۰۱ساعت: ۳:۳۵ بعد از ظهر۱۱۹ بازدید