بسم الله الرحمن الرحیم
شنبه ۱ دی ۱۴۰۳ العربیة

اولین های انقلاب و دفاع مقدس در دزفول: اوّلین ائمه جمعه شهر دزفول

۴۷- اوّلین ائمه جمعه شهر دزفول پس از انقلاب اسلامی ایران

۱- آیت­الله قاضی دزفولی، امام جمعه دائم؛ ۲- حجّت الاسلام شیخ عبّاس مخبر دزفولی، امام جمعه موقّت.

۱- حضرت آیت­الله قاضی دزفولی عالم عامل، فقیه کامل و مجاهد نستوه فرزند مرحوم سیّد عبدالحسین در سال ۱۲۷۹ هجری شمسی در دزفول دیده به جهان گشود. در دوران تحصیل از محضر اساتید و بزرگانی همچون حضرات آیات عظام حاج آقا شیخ محمّدرضا معزّی، آقا سیّد عبدالمهدی داعی، شیخ میرزا محمّدعلی معزی و شیخ محمّدمهدی بیگدلی کسب فیض کرد. در سال ۱۳۳۵ رتبه اجتهاد ایشان توسط آیت­الله بروجردی و آیت­الله بهبهانی مورد تأیید قرار گرفت. او عمر شیرین خود را صرف تعلیم و تربیت مردم دزفول کرد و در دوران ملّی شدن نفت در دیدار خود با آیت­الله کاشانی مسائل مردم دزفول را با ایشان در میان گذاشت. در قیام امام خمینی علیه رژیم پهلوی در سال ۱۳۴۲ فعالیّت گسترده­ای کرد. مسجد و بیت شریف ایشان در اوج مبارزه کانون مبارزه و جهاد علیه رژیم شاه بود.

در نخستین روزهای پیروزی انقلاب از سوی امام خمینی (ره) به­عنوان نماینده ایشان و امام جمعه دزفول منصوب گردید. با آغاز جنگ تحمیلی در برابر توپ­ها و موشک­های ارتش بعث عراق مردانه مقاومت کرد و سرانجام، پس از گذراندن عمری پر برکت در ۱۳/۱۱/۱۳۶۴ در ۸۶ سالگی به جوار دوست پر کشید.

شاید او تنها پیرمرد شهر بود که علی­رغم سن بالای ۸۰ سال، محاسن سفید، قدّ خمیده و چشمهایی که در اثر شکنجه طاغوت کم­سو شده بود، روحیّات جوانی را حفظ کرده، و شجاعت، تهوّر، آمادگی حضور در هر جا، سازش­ناپذیری و عدم مسامحه­کاری که از ویژگی­های جوانان است، در او همچنان به قوت خود باقی بود. او توجّه خاصّی به رزمندگان اسلام داشت و کمک­های خالصانه­اش به جبهه­های نبرد از او اسطوره­ای کشوری ساخته بود. چون جمعه­ها مغازه­ها تعطیل می­شد کسی نبود از رزمندگان پذیرایی کند و غذا فروشی­ها تعطیل می­شدند. آیت­الله قاضی در خطبه­ها گفت: رزمندگان مهمان ما هستند. ما در خانه­های خودمان هستیم. باید به اینها ناهار و چای صلواتی بدهیم. به دستور ایشان ایستگاه­های صلواتی در دزفول به­وجود آمد. روز جمعه که می­شد هر چه رزمنده در دزفول بودند، ناهارشان رایگان و صلواتی بود. حمّامی­ها، خیّاطی­ها، واکسی­ها، کفّاش­ها و آرایشگر­ها همه صلواتی در خدمت رزمندگان بودند.

مسجد جامع و مصلّای جمعه و حسینیّه پیرنظر دزفول میزبان هزاران رزمنده­ای بود که مهمان دزفول بودند. با داشتن ۸۰ سال سن یک شب در سنگر و زیرزمین نخوابید. آیت­الله قاضی نسخه دوّم امام بود. وقتی ایشان را می­دیدی گویی امام را می­دیدی؛ وقتی امام را می­دیدی گویی آیت­الله قاضی را می­دیدی. در موشک­باران و بمباران تهران امام از جماران خارج نشد و آیت­الله قاضی هم از دزفول خارج نشد. شبی که علّامه محمّدتقی جعفری مهمان آقا بود، آژیر قرمز زدند. علّامه را به زیرزمین هدایت کرد و خودش بالا آمد. علّامه گفت: آقا بمان خطرناک است. آیت الله قاضی جواب داد: پسرهایم بالا هستند. بچّه­های بسیج، بچّه­های سپاه، کمیته، آتش­نشانی­ها و امدادگران پسرهای من هستند. اینها به ما امید دارند. ایشان در دزفول مقاومت کرد و مقاومت مردم دزفول مدیون ایشان است. ایشان در جبهه­ها می­آمدند در اعزام نیروها می­آمدند و دست رزمنده­ها را می­بوسیدند. این جمله­ی معروف از ایشان است که «من دنبال رزمندگان راه می­افتم تا خاک پایشان را توتیای چشمم قرار دهم». روزی که به همراه محافظانش سوار بر خودرو سپاه عازم نمازجمعه بود، همسر مهربان و مؤمنش جلو آمد تا سوار خودرو شود که آیت­الله قاضی به ایستگاه اتوبوس شرکت واحد که در همان نزدیکی است، اشاره می­کند و می­گوید این خودرو بیت­المال است و او بی­تعجّب چشم می­گوید و خود را به صف اتوبوس می­رساند. او امام شهرمان امام جمعه شهر نمونه­ی ایران حضرت آیت­الله سیّد مجدالدّین قاضی(ره) است.

تو را بایست در قاموس افلاک امام شهرها نامیده باشند

۲- حضرت حجّت الاسلام شیخ عباس مخبر دزفولی، امام جمعه موقت دزفول

یکی از سخنرانان مهم و انقلابی و روحانی شجاع دزفول مرحوم علّامه مخبر دزفولی امام جماعت مسجد صنیعی (سلمان فارسی) بود. او در پایان نطق­های آتشین و کوبنده خود بارها علیه رژیم فاجر و فاسد پهلوی سخنرانی می­کرد و ساواک به همراه دوج­های ارتشی از تیپ ۲ زرهی خانه­اش را محاصره کرد. ولی او با شجاعت می­گفت: روزی که لباس روحانیّت را بر تن کردم، قسم خوردم که علیه مصالح اسلام سخن نگویم و بر عکس، کسانی را که علیه اسلام عمل می­کنند رسوا نمایم. بارها او دستگیر شد تا علیه مصالح مملکت و علیه اسرائیل سخن نگوید. مرحوم علّامه مخبر در جلسات انجمن جوانان و انجمن محمّدی که دو جلسه مهم شهر دزفول بودند شرکت می­کرد. علّامه از علمای پر تلاش و فعّال بود که از نظر بیان و خطابه و هم از نظر فلسفه و فقه جامع بود و قلمی شیوا داشت. از مهم­ترین خدمات علّامه تأسیس صندوق قرض­الحسنه ولی عصر(عج) در دزفول به صورت رسمی و ثبت شده بود. بعد از پیروزی انقلاب ایشان به­عنوان نماینده دفتر نمایندگی امام خمینی (ره) در جهاد سازندگی دزفول و سپاه پاسداران و توسّط شورای ائمه جمعه کشور به عنوان امام جمعه موقّت دزفول انتخاب شد. سرانجام در تاریخ ۸/۱/۱۳۶۵ به علّت بیماری داخلی پس از یک عمر خدمت و مجاهدت در راه اسلام به ملکوت اعلی پیوست.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۳ مهر ۱۴۰۰ساعت: ۱۱:۳۳ بعد از ظهر۲۶۱ بازدید