اولین های انقلاب و دفاع مقدس در دزفول: انجمن اسلامی دانشوران
۴- اوّلین تشکّل انقلابی در دزفول پس از قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲: انجمن اسلامی دانشوران
با شروع نهضت امام خمینی (ره) و وقوع حوادثی چون سرکوب قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ و افزایش خفقان حاکم بر فضای سیاسی ایران، افراد و گروههای جدیدی به صف مخالفان رژیم پیوستند. بدین گونه که از جلسات قرائت قرآن مساجد هسته اوّلیّه گروههایی تشکیل شد. پرچمدار این جریان در دزفول شیخ عبدالحسین سبحانی بود. وی در سال ۱۳۲۲ در دزفول متولّد شد. دورههای قدماتی و سطح را نزد آیات عظام و حجج اسلام محمّدعلی معزّی و محمّدجواد مدرّسیان، محمّدکاظم تدیّن و سیّد اسدالله آقامیری فراگرفت و ملبّس به لباس روحانیّت شد. سبحانی در سال ۱۳۴۲ انجمن اسلامی دانشوران دزفول را با اهداف زیر تشکیل داد: ۱) ارشاد جامعه و بسط تعالیم مقدّس اسلام و مذهب شیعه اثناعشری و شناساندن آن از طریق قرآن، سنّت، اجماع و عقل. ۲) آماده کردن اعضا جهت تبلیغ دین مقدّس اسلام از طریق بحث و خطابه. ۳) تألیف کتب مذهبی. ۴) تشکیل کتابخانه انجمن. ۵) محدود کردن فعّالیّتهای مبلّغان غیرمسلمان. ۶) خودسازی و دعوت از مبلّغان اسلامی جهت سخنرانی و افشاگری علیه رژیم فاسد پهلوی.
سبحانی علاوه بر انجمن اسلامی دانشوران دزفول، انجمن اسلامی و مذهبی دانشآموزان دزفول را در سال ۱۳۴۷ تشکیل داد. این انجمن با شرکت افراد غیرثابت در مساجد مختلف و با هدف برگزاری جلسات قرائت قرآن و تفسیر آن و برپایی مراسم جشنهای مذهبی تشکیل شد. سرپرستی این انجمن را عبدالامیر محمّدیزاده برعهده داشت. این انجمن در سالهای بعد از دستگیری و شهادت شیخ عبدالحسین سبحانی توسط نجات بشاورد، موسی نمرهساز و رضا ترابی اداره میشد و جلسات آن هفتهای یک بار در منازل اعضا و یا مساجد تشکیل میشد. در این جلسات طبق برنامهها و اهداف انجمن پس از جلسات قرآن بعضی از دانشآموزان و یا سایر افراد پیرامون امور مذهب و دین سخنرانی میکردند. شهید سبحانی از آنجا که روحیّهای بلند و ایمانی قوی داشت و فردی شجاع بود در امر تبلیغ احکام اسلامی مصلحتاندیشی نمیکرد و حقایق را آنطور که شایسته بود بیان میکرد.
در گزارشی که ساواک از بازجویی سبحانی تنظیم کرده به زیرکی و شجاعت وی اعتراف نموده و از سبحانی به عنوان عامل اصلی اقدام علیه رژیم یاد کرده و نوشته است: سبحانی از مقلّدان خمینی و پیرو افکار سیاسی او بود که از زمان تبعید خمینی به عناوین مختلف از عملکرد دولت انتقاد کرده و درصدد مخالفت با دولت برآمده منتظر فرصت و موقعیّت مناسبی بود که به اقدام عملی علیه رژیم بپردازد. حمید آستی و احمد نجفزاده، حاج میرزا چراغچشم و غلامرضا شیریننژاد از اعضای اصلی و فعّال این انجمن بودند.