بسم الله الرحمن الرحیم
دوشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۳ العربیة
گزارش مشروح تقریب از دهمین «نشست‌ سه‌شنبه‌های تقریبی»

امیر‌مومنان علی (ع) اسوه وحدت بود/ تقریب باید مفهوم سازی شود

عضو هیأت علمی دانشگاه مذاهب اسلامی اظهار کرد: اولین چیزی که باعث گسترش اسلام شد، امت واحده ای بود که رسول خدا(ص) تشکیل داد؛ توجه به سیر حیات رسول اکرم(ص) و تلاش ایشان برای تشکیل جامعه ایمانی در مسئله تقریب، بسیار حائز اهمیت است.

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب، عبدالله فرهی عضو هیأت علمی دانشگاه مذاهب اسلامی در نشست سه شنبه های تقریبی خبرگزاری تقریب، اظهار کرد: پس از تحولاتی که در مصر به وجود آمد و روابط ایران و مصر قوامی پیدا کرد، مفهوم تقریب، چارچوب و ساختار پیدا کرد، اما این رسول خدا(ص) بود که با شکل دادن به امت اسلام، همبستگی مسالمت آمیز بین مذاهب و امت واحده را تشکیل داد.

وی اظهار داشت: در مسأله تقریب، آینده پژوهشی از اهمیت بالایی برخوردار است و آینده پژوهشی، زمانی میسر می‌شود که گذشته پژوهی صورت گرفته باشد؛ تقریب را باید مفهوم سازی کرد؛ الگوی ما در تقریب رسول خدا (ص) است، ایشان سعی کردند در برابر برخی از باورهای غلط جامعه خود از جمله تفکر قبیله گرایی بایستند؛ بین مهاجرین و انصار پیوند برادری و اخوت ایجاد کردند و در یکی شدن جامعه ایمانی بسیار تأثیر گذار بودند.

فرهی تصریح کرد: در دوره اموی درگیری‌هایی قبیله‌ای به وجود آمد و جامعه ایمانی کمرنگ شد و شکل زمان رسول خدا(ص) را نداشت، حال آنکه پیامبر گرامی اسلام(ص) تنها به خود مسلمانان نظر نداشت، بلکه افرادی از اندیشه های مختلف که اهل کتاب بودند از جمله یهودیان نیز در جامعه ایمانی ایشان حضور داشتند.

اولین چیزی که باعث گسترش اسلام شد، همین امت واحده ای بود که رسول خدا(ص) در ابتدای مهاجرت خود به مدینه تشکیل داد.

عضو هیئت علمی دانشگاه مذاهب اسلامی افزود: اولین چیزی که باعث گسترش اسلام شد، همین امت واحده ای بود که رسول خدا(ص) در ابتدای مهاجرت خود به مدینه تشکیل داد و می توان گفت که مدینه محل استقراری برای دین خدا بوده است، پیامبر گرامی اسلام(ص) به دنبال این بودند تا حرم و حریمی تشکیل دهند که همه در آن حضور داشته باشند و اولین کسی بودند که نزدیکی بین ادیان را پایه گذاری کردند.

وی با بیان اینکه حج، یکی از نمادهای جامعه آرمانی است، اظهار کرد: رسول خدا(ص) در سال دهم هجرت با اینکه حال جسمانی مناسبی نداشتند، به مکه رفت و اعمال حج را به جا آورد تا به مسلمانان نشان دهند جامعه آرمانی که باید تشکیل دهیم چگونه باید باشد؟ در ایام حج انسانها از ملیتهای مختلف، به صورتی یکرنگ به دور خانه خدا جمع می شوند و مناسک حج را به جا می آوند و نهایت حج این است که انسان بر روی خود پا گذاشته و خودخواهی را کنار می گذارد؛ بنابراین توجه به سیر حیات رسول اکرم(ص) و تلاش ایشان برای تشکیل جامعه ایمانی در مسئله تقریب، بسیار حائز اهمیت است.

فرهی خاطر نشان کرد: همگرایی بین مسلمانان بعد از رحلت پیامبر(ص) دچار انحراف شد و به خاطر انحرافاتی که بعد از ایشان اتفاق افتاد، اختلافاتی بین مسلمانان شکل گرفت؛ یکی از نقاط عطفی که مورخان در این زمینه بر آن تأکید دارند، بحث خلافت است؛ اما چیزی که باعث سوء برداشت مسلمانان در حال حاضر شده اعتقادی است، مبنی بر اینکه بعد از رحلت رسول خدا(ص) مردم دو دسته سنی و شیعه شده‌اند، که باوری غلط و عوامانه است و مورخان با این باور مخالف هستند.

حج، یکی از نمادهای جامعه آرمانی است؛توجه به سیر حیات رسول اکرم(ص) و تلاش ایشان برای تشکیل جامعه ایمانی در مسئله تقریب، بسیار حائز اهمیت است.

 

وی در مورد روایت «یا علی أنت و شیعتک فی الجنه» از رسول خدا (ص) که برخی از آن به نفع شیعه برداشت می کنند، گفت:منظور از شیعه در این روایت، حبی است که دوستداران علی بن ابیطاب(ع) نسبت به ایشان دارند، بنابراین، این روایت مایه تفرقه نیست؛ رسول اکرم(ص) به عنوان کسی که خود حضرت علی(ع) را بزرگ کرده این حدیث را مطرح کرده تا بقیه را به سمت شناخت امام علی(ع) و دوست داشتن او بکشاند.

عضو هیأت علمی دانشگاه مذاهب گفت:بعد از رسول خدا(ص) به دنبال واقعه‌ای که رخ داد و ابوبکر خلیفه شد، اما امام علی(ع) با وی بیعت کرد، تا به این ترتیب جلو فرقه گرایی را بگیرد و اتحاد مسلمانان حفظ شود؛ امام به دنبال این نبودند تا به هر قیمتی که شده به قدرت برسد، همانگونه که رسول خدا(ص) در تمام طول عمرشان تلاش کردند، هیچ گونه برادر کشی و مسلمان کشی اتفاق نیفتد، امام علی (ع) نیز همین الگو را دنبال کرد و به دنبال حفظ سنت رسول خدا(ص) و پیمانی بود که پیامبر از ایشان گرفته بود؛ امام علی(ع) اسوه وحدت بود و تمام تلاش خود را برای جلوگیری از فرقه گرایی به کار گرفت. فرهی با اشاره به تاریخچه تقریب تصریح کرد: تفکیک بین شیعیان و اهل سنت در زمان امام محمد حنبل شکل گرفت و اهل سنت به عنوان یک قشر غالب پدیدار شد. امام علی(ع) اسوه وحدت بود و تمام تلاش خود را برای جلوگیری از فرقه گرایی به کار گرفت.

عضو هیئت علمی دانشگاه مذاهب اسلامی در مورد رحمت و نقمت حاصل از اختلافات بین شیعیان و اهل سنت اذعان داشت: زمانیکه این اختلافات منجر به تفرقه و جدایی بین مسلمین شود، دیگر رحمت به حساب نمی‌آید و تبدیل به نقمت می‌گردد؛ که این نقمت موجب آفت در بین اختلاف نظر‌ها است.

وی در ادامه افزود: در سطح مرجعیتی که آیت الله بروجردی به آن رسید با تبلیغ سعی در ایجاد اتحاد و گسترش وحدت بین مسلمین کرد و در آن برهه از زمان شیخ محمد قمی برای ترویج این اتحاد به مصر فرستاد.

عضو هیئت علمی دانشگاه مذاهب با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی گفت: افزایش ارتباطات با مسلمانان چه در دانشگاه مذاهب اسلامی و چه در مجمع جهانی تقریب منجر به ایجاد وحدت همگانی می‌شود؛ مفهوم سازی جغرافیایی در امر وحدت بسیار مهم و موثر است و باعث گسترش آن می‌گردد؛ جامعه اسلامی را باید صرف نظر از مرز‌ها به تعالی رساند، امید است در آینده نه چندان دور حقیقت و بن مایه مفهوم تقریب را بیش از بیش درک کنیم و گام های بلندی بر پویایی آن برداریم.

منبع: خبرگزاری تقریب

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۲۴ تیر ۱۳۹۸ساعت: ۳:۲۰ بعد از ظهر۶۱۴ بازدید