اولین های انقلاب و دفاع مقدس در دزفول: اوّلین ائمه جمعه شهر دزفول
۴۷- اوّلین ائمه جمعه شهر دزفول پس از انقلاب اسلامی ایران
۱- آیتالله قاضی دزفولی، امام جمعه دائم؛ ۲- حجّت الاسلام شیخ عبّاس مخبر دزفولی، امام جمعه موقّت.
۱- حضرت آیتالله قاضی دزفولی عالم عامل، فقیه کامل و مجاهد نستوه فرزند مرحوم سیّد عبدالحسین در سال ۱۲۷۹ هجری شمسی در دزفول دیده به جهان گشود. در دوران تحصیل از محضر اساتید و بزرگانی همچون حضرات آیات عظام حاج آقا شیخ محمّدرضا معزّی، آقا سیّد عبدالمهدی داعی، شیخ میرزا محمّدعلی معزی و شیخ محمّدمهدی بیگدلی کسب فیض کرد. در سال ۱۳۳۵ رتبه اجتهاد ایشان توسط آیتالله بروجردی و آیتالله بهبهانی مورد تأیید قرار گرفت. او عمر شیرین خود را صرف تعلیم و تربیت مردم دزفول کرد و در دوران ملّی شدن نفت در دیدار خود با آیتالله کاشانی مسائل مردم دزفول را با ایشان در میان گذاشت. در قیام امام خمینی علیه رژیم پهلوی در سال ۱۳۴۲ فعالیّت گستردهای کرد. مسجد و بیت شریف ایشان در اوج مبارزه کانون مبارزه و جهاد علیه رژیم شاه بود.
در نخستین روزهای پیروزی انقلاب از سوی امام خمینی (ره) بهعنوان نماینده ایشان و امام جمعه دزفول منصوب گردید. با آغاز جنگ تحمیلی در برابر توپها و موشکهای ارتش بعث عراق مردانه مقاومت کرد و سرانجام، پس از گذراندن عمری پر برکت در ۱۳/۱۱/۱۳۶۴ در ۸۶ سالگی به جوار دوست پر کشید.
شاید او تنها پیرمرد شهر بود که علیرغم سن بالای ۸۰ سال، محاسن سفید، قدّ خمیده و چشمهایی که در اثر شکنجه طاغوت کمسو شده بود، روحیّات جوانی را حفظ کرده، و شجاعت، تهوّر، آمادگی حضور در هر جا، سازشناپذیری و عدم مسامحهکاری که از ویژگیهای جوانان است، در او همچنان به قوت خود باقی بود. او توجّه خاصّی به رزمندگان اسلام داشت و کمکهای خالصانهاش به جبهههای نبرد از او اسطورهای کشوری ساخته بود. چون جمعهها مغازهها تعطیل میشد کسی نبود از رزمندگان پذیرایی کند و غذا فروشیها تعطیل میشدند. آیتالله قاضی در خطبهها گفت: رزمندگان مهمان ما هستند. ما در خانههای خودمان هستیم. باید به اینها ناهار و چای صلواتی بدهیم. به دستور ایشان ایستگاههای صلواتی در دزفول بهوجود آمد. روز جمعه که میشد هر چه رزمنده در دزفول بودند، ناهارشان رایگان و صلواتی بود. حمّامیها، خیّاطیها، واکسیها، کفّاشها و آرایشگرها همه صلواتی در خدمت رزمندگان بودند.
مسجد جامع و مصلّای جمعه و حسینیّه پیرنظر دزفول میزبان هزاران رزمندهای بود که مهمان دزفول بودند. با داشتن ۸۰ سال سن یک شب در سنگر و زیرزمین نخوابید. آیتالله قاضی نسخه دوّم امام بود. وقتی ایشان را میدیدی گویی امام را میدیدی؛ وقتی امام را میدیدی گویی آیتالله قاضی را میدیدی. در موشکباران و بمباران تهران امام از جماران خارج نشد و آیتالله قاضی هم از دزفول خارج نشد. شبی که علّامه محمّدتقی جعفری مهمان آقا بود، آژیر قرمز زدند. علّامه را به زیرزمین هدایت کرد و خودش بالا آمد. علّامه گفت: آقا بمان خطرناک است. آیت الله قاضی جواب داد: پسرهایم بالا هستند. بچّههای بسیج، بچّههای سپاه، کمیته، آتشنشانیها و امدادگران پسرهای من هستند. اینها به ما امید دارند. ایشان در دزفول مقاومت کرد و مقاومت مردم دزفول مدیون ایشان است. ایشان در جبههها میآمدند در اعزام نیروها میآمدند و دست رزمندهها را میبوسیدند. این جملهی معروف از ایشان است که «من دنبال رزمندگان راه میافتم تا خاک پایشان را توتیای چشمم قرار دهم». روزی که به همراه محافظانش سوار بر خودرو سپاه عازم نمازجمعه بود، همسر مهربان و مؤمنش جلو آمد تا سوار خودرو شود که آیتالله قاضی به ایستگاه اتوبوس شرکت واحد که در همان نزدیکی است، اشاره میکند و میگوید این خودرو بیتالمال است و او بیتعجّب چشم میگوید و خود را به صف اتوبوس میرساند. او امام شهرمان امام جمعه شهر نمونهی ایران حضرت آیتالله سیّد مجدالدّین قاضی(ره) است.
تو را بایست در قاموس افلاک | امام شهرها نامیده باشند |
۲- حضرت حجّت الاسلام شیخ عباس مخبر دزفولی، امام جمعه موقت دزفول
یکی از سخنرانان مهم و انقلابی و روحانی شجاع دزفول مرحوم علّامه مخبر دزفولی امام جماعت مسجد صنیعی (سلمان فارسی) بود. او در پایان نطقهای آتشین و کوبنده خود بارها علیه رژیم فاجر و فاسد پهلوی سخنرانی میکرد و ساواک به همراه دوجهای ارتشی از تیپ ۲ زرهی خانهاش را محاصره کرد. ولی او با شجاعت میگفت: روزی که لباس روحانیّت را بر تن کردم، قسم خوردم که علیه مصالح اسلام سخن نگویم و بر عکس، کسانی را که علیه اسلام عمل میکنند رسوا نمایم. بارها او دستگیر شد تا علیه مصالح مملکت و علیه اسرائیل سخن نگوید. مرحوم علّامه مخبر در جلسات انجمن جوانان و انجمن محمّدی که دو جلسه مهم شهر دزفول بودند شرکت میکرد. علّامه از علمای پر تلاش و فعّال بود که از نظر بیان و خطابه و هم از نظر فلسفه و فقه جامع بود و قلمی شیوا داشت. از مهمترین خدمات علّامه تأسیس صندوق قرضالحسنه ولی عصر(عج) در دزفول به صورت رسمی و ثبت شده بود. بعد از پیروزی انقلاب ایشان بهعنوان نماینده دفتر نمایندگی امام خمینی (ره) در جهاد سازندگی دزفول و سپاه پاسداران و توسّط شورای ائمه جمعه کشور به عنوان امام جمعه موقّت دزفول انتخاب شد. سرانجام در تاریخ ۸/۱/۱۳۶۵ به علّت بیماری داخلی پس از یک عمر خدمت و مجاهدت در راه اسلام به ملکوت اعلی پیوست.