سومین پیش نشست علمی همایش ملی آسیب شناسی پایان نامهها و رسالهها در حوزه علوم اسلامی انسانی به همت دانشگاه مذاهب اسلامی واحد گنبدکاووس برگزار شد
به گزارش روابط عمومی دانشگاه، دانشگاه مذاهب اسلامی واحد گنبدکاووس، سومین پیش نشست علمی همایش ملی آسیب شناسی پایان نامهها و رسالهها در حوزه علوم اسلامی انسانی را در روز چهارشنبه ( ۱۶بهمن ماه ۱۳۹۸) برگزار کرد. در ابتدای این جلسه حجت الاسلام و المسلمین دکتر عالم زاده نوری عضو محترم هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به ایراد سخنرانی پرداخت و گفته اند: پایان نامه و رساله ها فرصت خوبی برای دانشجویان در راستای تولید علم است. عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی کشور گفت: پایان نامه نویسی در دوره دانشجویی هم برای نهادهای آموزشی و هم دانشجویان فرصت مغتنمی است تا به عنوان یک نیرو خلاق در عرصه تولید علم گام بردارند. وی افزود: نوشتن پایان نامه و رساله امتداد آموزش در دانشگاه ها و حوزه های علمیه بوده و این آموزش را تکمیل نموده به طوریکه تجربه خوبی برای دنیای جدید پیش رو جوان خواهد بود.
عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه دانشجویان نباید نوشتن پایان نامه را به بازی گرفته و به آن اهمیت ندهند ادامه داد: دانشجویان نباید در نوشتن پایان نامه بی اهمیت باشند بلکه باید از استعدادها و نیروی خلاق خود کمک گرفته و به مسائل و مشکلات واقعی جامعه پرداخته و آن را حل کنند تا سبب رشد خود و پیشرفت جامعه شوند.
وی با اشاره به اینکه دولت اسلامی یکی از محورهای بیانیه رهبر معظم انقلاب در گام دوم انقلاب است خاطر نشان کرد: در دولت اسلامی باید مهمترین مشکلات جامعه ،حاکمیت و خرده نظامات اجتماعی بر مدار دین بازسازی و بازآفرینی شود. حجت الاسلام عالم زاده نوری گفت: آموزش و پرورش اسلامی،حوزه قضایی و حقوقی اسلامی، روابط بین الملل اسلامی و غیره از جمله خرده نظامات اجتماعی هستند که به وضع مطلوب در جامعه اسلامی نرسیدند. وی اضافه کرد: این خرده نظامات در حوزه علوم انسانی بر مبنای اسلامی شکل خواهند گرفت و باید علوم انسانی بر مدار دین و مبتنی بر مبنای اسلامی رو به سوی آیات اسلامی و ملتزم اصول اسلامی پدید آید. عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی خاطر نشان کرد: علوم انسانی با ارزش های بنیادی اسلامی تناسب دارد و اگر این علوم به سمت اسلامی شدن حرکت کند می توانیم نرم افزار حکومت اسلامی را طی کرده و با شکل گیری دولت اسلتمی به سمت تمدن نوین اسلامی حرکت کنیم.
وی وحدت حوزه و دانشگاه را کانون اصلی در حوزه علوم انسانی برشمرد و اظهار کرد: دانشگاه و یا حوزه به تنهایی نمی تواند برای اسلامی شدن علوم انسانی حرکت کند و وحدت این دو نهاد بیش از گذشته ضروری و الزامی است باید این دو نهاد آموزشی یکدیگر را درک کرده و نرم افزار کلان نظام خرده اجتماعی را تدوین و طراحی کنند تا دانشجویان رشته های علوم انسانی بر روی آن فعالیت و پژوهش کنند.
حجت الاسلام عالم زاده نوری نقش اساتید را در این راستا مهم دانست و افزود: نهادهای متولی باید مسائل و مشکلات واقعی جامعه را درک کرده و تبدیل به خرده مسائل نموده و در اختیار اساتید قرار دهند و اساتید نیز با دغدغه مندی این سوالات را به صورت پازل بندی در اختیار دانشجویان قرار داده تا آنها بر روی سوالات کار کرده و اثری جدید پدید آورند تا مسائل و مشکلات جامعه حل شود.
در ادامه این جلسه آقای دکتر عبدالله فرّهی عضو محترم هیات علمی دانشگاه مذاهب اسلامی به ایراد سخنرانی پرداخت و گفته اند: تشکیل تمدن اسلامی با وجود جوانان دارای شور انقلابی امکان پذیر است.
عضو هیات علمی دانشگاه مذاهب اسلامی کشور گفت: در بیانیه گام دوم انقلاب تمدن اسلامی باید شکل گیرد و اما مقدور نیست مگر با وجود جوانان با شور انقلابی که در مساجد پرورش یافته باشند. وی افزود: برای تشکیل و احیا تمدن نوین اسلامی همچون شکل گیری انقلاب اسلامی نیازمند جوانان با شور انقلابی هستیم که در مساجد پرورش یافته و به دانشگاه ها و حوزه های علمیه راه پیدا کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه مذاهب اسلامی کشور انقلاب علمی را از ضروریات در گام دوم برشمرد و ادامه داد: همانطور که ایران اسلامی انقلاب سیاسی را تغییر داد در گام دوم نیز انقلاب علمی و ایجاد تحول عمیق علمی در کشور از ضروریات است.
وی عدم زبان مشترک در علوم انسانی در جهان را از ضعف های جوامع علمی اسلامی دانست و خاطر نشان کرد: در جهان کشورهای غرب در زمینه علمی سه زبان انگلیسی ،فرانسوی و آلمانی را زبان مشترک علمی خود انتخاب کرده و بر اساس آن پژوهش های خود را انجام می دهند اما متاسفانه جوامع اسلامی هنوز نتوانستند سه زبان فارسی،عربی و ترکی را به عنوان محور فعالیت های علمی خود به شکل ملی ایجاد کنند.
فرهی با بیان اینکه نظام سیاسی ایران تغییر کرده اما نظام اجتماعی و علمی ما چندان تغییری نکرده اظهار کرد: با تشکیل انقلاب اسلامی نظام سیاسی ایران تغییر کرد اما هنوز سبک زندگی ما مبتنی بر اندیشه سکولار بوده و متاسفانه نتوانستیم سبک زندگی اسلامی را در کشور ترویج داده و الگوهای مورد نیاز در این حوزه را احصا کنیم. وی درباره رفع آسیب های پایان نامه ها و رساله های حوزه علوم انسانی بیان کرد: برای رفع آسیب در این حوزه ها باید نخست بدانیم در چه وضعیتی قرار داریم و قرار است به چه وضعیت مطلوبی برسیم و راهکارهای رسیدن به این وضعیت مطلوب را تعیین کنیم.
عضو هیات علمی دانشگاه مذاهب اسلامی تعلیم در کنار تربیت را از الزامات فعالیت های دانشگاه ها و حوزه های علمیه برشمرد و گفت: در دانشگاه های ما وضع چندان خوبی نسبت به اهتمام تربیت در کنار تعلیم وجود ندارد و باید حوزه و دانشگاه با پیوند عمیق درصدد احصا شیوه های تعلیم و تربیت موفق برای دانشجویان و حوزویان پیدا کنند.