- دکتر عبدالله فرهی - http://abdullahfarrahi.com -

نخستین همایش ملی “آسیب شناسی پایان نامه‌ها و رساله‌ها در حوزه علوم انسانی – اسلامی”

نخستین همایش ملی “آسیب شناسی پایان نامه‌ها و رساله‌ها در حوزه علوم انسانی – اسلامی” روز چهارشنبه هشتم اسفند ماه ۱۳۹۷ هجری شمسی از سوی دانشگاه مذاهب اسلامی با حضور اساتید، دانشجویان، طلاب و پژوهشگران ازجمله دکتر عبدالله فرهی در سالن همایش‌های کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه مذاهب اسلامی، دکتر محمد حسین مختاری، رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی در این همایش که روز چهارشنبه ۸ اسفند در سالن همایش‌های کتابخانه ملی ایران برگزار شد، ضمن تبریک به مناسبت تولد حضرت فاطمه(س) و خیر مقدم به میهمانان گفت: دغدغه مقام معظم رهبری در جمع حوزویان و دانشگاهیان همواره تولید فکر و ایده و پژوهش های سازنده بوده است.

وی با اشاره به اینکه توسعه و پیشرفت حاصل تلاش همه جانبه صاحبان قلم است گفت: از حدود یک سال پیش در هیأت رئیسه دانشگاه مشورت با صاحبان فن صورت گرفت و از حدود ۸ الی ۹ ماه پیش به این نتیجه رسیدیم که همایشی علمی در حوزه علوم انسانی و با نگاه انتقادی برگزار کنیم.

دکتر مختاری افزود: یکی از معضلات جامعه علمی امروز این است که در غالب رشته ها کمتر اندیشه های نو و متناسب با جامعه دیده میشود و حال انکه رابطه ی مستقیمی بین پژوهش و توسعه وجود دارد.

وی با تاکید بر اینکه مقابله با افراطی‌گری و اندیشه‌های متحجرانه نیازمند آن است که صاحبان قلم با اندیشه‌های نو و مبتکرانه وارد بحث شوند، تصریح کرد: امروز سیستم آموزشی به جای آنکه پرسش محور باشد پاسخ محور است.رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی سپس به سخن مقام معظم رهبری و دو مؤلفه ضروری از دید ایشان برای نوآوری در عرصه تحقیق اشاره کرد و گفت: نوآوری علمی که در فرهنگ اسلامی از آن تحت عنوان اجتهاد نیز یاد می‌شود نیازمند قدرت علمی و جرأت علمی است که مقام معظم رهبری نیز بر آن تاکید داشتند.

دکتر مختاری با بیان اینکه کسی که تنها از قدرت علمی برخوردار است کاروان علمی را جلو نمی‌برد، تاکید کرد: استاد و دانشجو باید از زنجیره جزئی نگری خلاص شود و کرسی‌های نظریه پردازی نیز به آسیب‌های پایان نامه‌ها و رساله‌ها در حوزه علوم انسانی و اسلامی بپردازد.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد: در این همایش بر‌آنیم تا آسیب و آفت های حوزه پژوهش علوم انسانی را بررسی کنیم و امیدواریم نتایج این همایش توسط قانون گذاران و شورای انقلاب فرهنگی به صورت یک قانون در بیاید.

برآیند قدرت علمی و جرأت علمی تولید علم

دبیر علمی این همایش نیز ضمن تاکید بر دیدگاه انتقادی همایش ملی آسیب شناسی پایان نامه‌ها و رساله‌ها در حوزه علوم انسانی – اسلامی، یاد آور شد: دو مؤلفه ضروری برای نوآوری در عرصه تحقیق تاکید مقام معظم رهبری قدرت علمی و جرأت علمی است.

دکتر حجت الله ابراهیمیان با اشاره به اینکه ترویج گفتمان قدرت علمی و جرأت علمی مورد تاکید رهبری و برآیند آن تولید علم است تشریح کرد: دانشگاه مذاهب اسلامی به عنوان نهاد حاکمیت علمی و دانشگاهی و با تمرکز بر رشته‌های اسلامی انسانی بنا شده تا در سلسله همایش‌های سالانه و به ریاست جدید دانشگاه، گره‌ای از مشکلات کشور باز شود.

دبیر علمی همایش ملی آسیب شناسی پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها در حوزه علوم انسانی – اسلامی خاطر نشان کرد: در نگاه اول برگزاری این همایش وظیفه وزارت علوم تحقیقات و فناوری، شورای عالی انقلاب فرهنگی یا مرکز مدیریت حوزه علمیه قم یا دانشگاه‌های برجسته محسوب می‌شود اما شاهد هستیم که در نهایت دانشگاه مذاهب اسلامی وارد میدان شده است.

وی افزود: در مرحله اجرای این همایش از ISC مجوز لازم برای نمایش دادن مقالات را اخذ کردیم و مکاتبات لازم با بیش از ۳۰ دانشگاه انجام گرفت که البته با استقبال معنوی حوزه علمیه قم، دانشگاه تهران و کتابخانه ملی ایران نیز همراه شدیم.

دکتر ابراهیمیان با اشاره به برگزاری جلسات علمی مؤثر برای برگزاری همایش فوق تشریح کرد: خروجی این همایش تدوین کتابی با عنوان چکیده، مجموعه همایش و خلاصه ۱۰۰ مقاله پذیرفته شده، تدوین کتابی با عنوان برگزیده مقالات همایش از جمله مقالات سفارشی افراد صاحب نظر، تدوین ویژه نامه با عنوان گفتارهای علمی از شخصیت‌های برتر در خصوص آسیب شناسی پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها شامل ۲۵ مصاحبه با شخصیت‌های علمی پیش نشست‌های علمی در دانشگاه‌ها، بهره مندی از سخنان شخصیت‌های برتر کشور در روز همایش، برنامه ریزی برای برگزاری سه پنل، حضور اندیشمندان برتر به عنوان اعضای هیأت رئیسه پنل‌ها ترویج گفتمان رصد پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها، تأسیس دبیرخانه دائمی مرتبط با موضوع همایش و تدوین کتابچه‌ای مستقل با عنوان نتیجه همایش جهت ارائه به مراجع تصمیم گیر است.

گفتنی است در این همایش ۲۲ مقاله به عنوان مقالات برگزیده معرفی و از نویسندگان آنها تقدیر شد و این مقالات در سه پایگاه ISC سیویلیکا و نورمگز نمایه خواهد شد. اسامی نویسندگان تقدیر شده به شرح زیر است:

“دکتر احد فرامرز قراملکی، سید حسن اسلامی، حجت الاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه، رضا رجبعلی بگلو، محمد حسین گلکار، حمیدرضا صادقی، زینب برخورداری، سید محمدرضا حسینی، عابدین سیاحت اسفندیاری، محمد جعفر هرندی، مهدی رهبر، ابوالفضل خوش منش، سید مهدی موسوی داوودی، محمد جمالی، علی اصغر خندان، حبیب الله عظیمی، محمدکاظم سروری، نجمه نجم، ابراهیم دلایی میلان، محمد تقی دشتی، صفر بیگ زاده و حامد رستمی نجف آبادی”

[1] [2] [3] [4]