- دکتر عبدالله فرهی - http://abdullahfarrahi.com -

اولین های انقلاب و دفاع مقدس در دزفول

بسم الله الرحمن الرحیم

اولین های انقلاب و دفاع مقدس

در دزفول

 

نویسنده: سرهنگ پاسدار غلامحسین سخاوت
ویراستار علمی: دکتر عبدالله فرهی
پیشگفتار: دکتر محمدرضا سنگری

 

تقدیم به:

روح پرفتوح رسول گرامی اسلام، حضرت محمّد (ص) و اهل بیت عصمت و طهارت، و بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران، امام خمینی (ره) و شهدای عظیم‌الشّأن انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدّس، به‌ویژه شهدای مظلوم و گمنام حملات موشکی و بمباران‌های هوایی و توپخانه‌ای به شهر مقاوم و سرافراز دزفول قهرمان، «پایتخت مقاومت» ایران.

 

پیشگفتار دکتر محمّدرضا سنگری

همیشه در تاریخ با نام‌ها و رویدادهایی مواجهیم که به سبب «نخستینه» بودن نامور و برجسته شده‌اند. آنان که سنگ‌بنای یک رفتار، گفتار، ابداع و اختراع، و یا حادثه را رقم زده‌اند، یا حوادثی که نخستین بار چهره نشان داده و به همین سبب چشم‌نواز و شاخص شده‌اند، در تاریخ ملّت‌ها و اقوام فراوان‌اند.
این نخستین‌ها و اوّلین‌ها نویسندگانی را برانگیخته‌اند تا در باب آنان به پژوهش و تحقیق بپردازند و ابعاد آنان را تبیین و تحلیل کنند. در فرهنگ اسلامی، نگارش کتاب‌هایی با عنوان الأوائل پیشینه‌ای دیرینه دارد که در روزگار ما کتاب ارجمند الأوائل علّامه محقّق آیت‌الله شیخ محمّدتقی شیخ شوشتری نمونه‌ای از این نخستینه‌نگاشته‌هاست.
تألیف چنین کتاب‌هایی مستلزم غور و ژرف‌کاوی و مطالعه‌ی دقیق است. نگارنده چنین آثاری به شکیب و علمی عاشقانه و عالمانه نیازمند است؛ کسانی می‌توانند به این مهم بپردازند که علم را با علم درآمیزند و با درنگ در متون و استخراج نخستین‌ها در ساختاری تاریخی، زمان‌مند و علمی آنان را سامان بخشند و مستند کنند. نخستینه‌ها مقدّمه مطالعات و پژوهش‌های بعدی نیز می‌توانند باشند. پژوهشگران می‌توانند با مرور نخستینه‌ها در قلمروهای گوناگون، تصویری روشن از جامعه‌ها به دست دهند و مطالعات نسلی و دوره‌ای را تدارک ببینند.
اینک همّت ستودنی و والای دوست سخت‌کوش، اندیشه‌ور، پژوهشگر و یار آشنای جبهه‌های دفاع مقدّس، جناب آقای حاج غلامحسین سخاوت، اثر ارزشمندی را در این زمینه رقم زده است که حاوی اوّلین‌های انقلاب اسلامی و دفاع مقدّس در دزفول است. کار و اثر نویسنده گران‌سنگ این کتاب در چهار فصل و ۳۰۱ «اوّلین» تدوین و تنظیم شده است:
نخستین فصل به دوران پیش از انقلاب (۱۳۴۰-۱۳۵۷ش.) اختصاص دارد که حضور علمای دزفول و مردم را در صحنه مبارزه و همراهی با نهضت حضرت امام خمینی «ره» نشان می‌دهد. در این فصل ۴۵ «اوّلین» شماره و شناسانده شده است.
دوّمین فصل به عصر انقلاب تا دوره جنگ تحمیلی (۱۳۵۷-۱۳۵۹ش.) پرداخته است. حدود بیست اوّلین در این دوره پر التهاب در دزفول مطرح شده است.
سوّمین فصل به دوران دفاع مقدّس در دزفول (۱۳۵۹-۱۳۶۷ش.) تعلّق دارد که مفصّل‌ترین فصل کتاب است با ۱۹۷ «اوّلین». این فصل تفصیلی، چهره شکوهمند، ترازمند و فرازمند دزفول به‌عنوان «پایتخت مقاومت ایران» و نماد پایداری این سرزمین الهی- ایران- را نشان می‌دهد.
فصل چهارم کتاب، ویژه ی پس از جنگ (۱۳۶۷-۱۳۹۲ش.) با ۳۸ اوّلین است. بی‌تردید تا زمان چاپ این کتاب می‌توان بسیار «اوّلین»های دیگر یافت که امیدواریم نویسنده عزیز در ادامه این کار و راه در آینده در مجلّدی تازه بدان‌ها بپردازد.
توفیق نویسنده عزیز را که از نگارندگان متعهّد، صادق، درک‌مند، دردمند و ارجمند دفاع مقدّس است از بارگاه خدای شهیدان و سالکان طریق شهیدان آرزومندم. حق هماره همراه و نگاهدارش!

محمّدرضا سنگری
۲۲/ ۹/ ۱۳۹۷

 

ان شاء الله قصد داریم از امروز در بخش دیدگاه سایت، بر اساس طرح تألیف کتابی با عنوان اولین های انقلاب و دفاع مقدس به مرور با این اولین ها آشنا شویم. لطفاً ما را از انتقادات و پیشنهادات خود محروم نفرمایید.

با تشکر

[1] [2] [3] [4]